Grand Theft Auto – legendaarinen ja rajoja rikkova videopeli

GTA eli Grand Theft Auto on toiminta- ja seikkailupeli, jonka julkaisija on Rock Star Games. Pelin kehittivät David Jones ja Mike Dailly, ja myöhemmistä versioista vastasivat Dan ja Sam Houser, Aaron Garbut ja Leslie Benzies. Tietojenkäsittelytieteen opiskelija David Jones kehitteli jo 1980-luvulla pelejä ja sai yksinkertaisille toimintapelilleen nimeltä Menace hyvän vastaanoton. Koska peleille ei ollut julkaisijaa, hän päätti perustaa DMA Design-nimisen toimiston (Direct Mind Access), joka julkaisi Menacen vuonna 1987.

Peli sai paljon kehuja ja pian ilmestyi myös uusi peli, Blood Money. DMA julkaisi myös Mike Daillyn kehittelemän jo kulttimaineen saavuttaneen Lemmings-pelin, josta tuli myyntimenestys, ja josta tehtiin paljon suosittuja jatko-osia. Myöhemmin DMA liittyi osaksi Nintendo-pelitaloa ja kehitteli pelejä heidän nimissään. Jones oli kuitenkin saanut idean, joka ei sopinut Nintendon tyyliin ja hän tarvitsi uuden julkaisijan. Hänen ideoimassaan pelissä seikkailisi autovarkaita ja poliiseja, mutta tällä kertaa pelaaja ei olisikaan hyvää tarkoittava poliisi, vaan rikollinen. Rikolliset sankareina eivät sopineet Nintendolle alkuunkaan. Onneksi Jones löysi BMG Interactivelle työskentelevistä Sam ja Dan Houserista pelilleen kannattajat ja kierolla tavalla humoristinen ja aikuisille suunnattu Grand Theft Auto julkaistiin ryminällä vuonna 1997. Myöhemmin DMA Designs vaihtoi nimekseen Rockstar North ja Grand Theft Autoa alettiin julkaista sillä. Peli kiellettiin heti alkuun Ranskassa, Italiassa, Saksassa ja Brasiliassa, koska se oli liian realistinen ja innosti huonoon käytökseen ja rikollisuuteen. GTA symbolisoi katuelämää eikä piitannut auktoriteeteista. Mitä enemmän pelin moraalia kritisoitiin, sitä paremmin se myi. Grand Theft Autosta tuli hitti, eikä pelisarjan menestys ole laantunut vieläkään, päin vastoin. Jatko-osia sateli vuonna 1999, 2001, 2002, 2004, 2008 ja vuonna 2013 julkaistiin viimeisin viides versio GTA V. Ensimmäinen versio ilmestyi Microsoft Windows ja MS DOS-laitteille ja myöhemmin se kehitettiin sopivaksi myös Play Stationille  ja Game Boy Colorille.

Pelin kulku

Nimensä peli on saanut amerikkalaisista autovarkauksiin viittaavista termeistä. Pelit sijoittuvat fiktiivisiin kaupunkeihin, jotka usein ovat saaneet vaikutteita aidoista amerikkalaisista suurkaupungeista kuten Los Angeles, New York City ja Miami. Pelissä kaupunkien nimet ovat Liberty City, Vice City ja San Andreas. Pelaaja on rikollisen roolissa ja hänen tavoitteenaan on nousta korkeaan asemaan organisoidussa rikollisuudessa. Hänelle annetaan pelin edetessä paljon erilaisia tehtäviä, kuten murhia ja väkivaltaisia rikoksia ja hänen pitää ajaa erilaisia ajoneuvoja kuten autoja, busseja, helikoptereita ja paeta rikospaikoilta. Pelaaja voi joko keskittyä yleiseen peliin tai valita jonkin sivutehtävän, kuten ajamisen, ampumisen, varastamisen tai kilpa-ajon.

Kaikkien aikojen myydyin videopeli

Kun Grand Theft Auto V julkaistiin vuonna 2013, myytiin sitä 800 miljoonalla dollarilla jo ensimmäisenä myyntipäivänä. Kolmantena myyntipäivänä peliä oli myyty jo miljardilla dollarilla ja siitä tuli kaikkien aikojen myydyin videopeli. 24 tunnin sisällä pelin julkaisemisesta, sitä oli myyty jo 3,6 miljoonaa kappaletta. Vaikka markkinoille on tullut paljon muita miljoonia kappaleita myyneitä pelejä kuten Skyrim ja Call of Duty, GTA jatkaa voittokulkuaan ja hallitsee yhä pelien myyntitilastoja ylivoimaisesti. GTA:n uusia versioita odotetaan hartaasti ja sen julkaisemispäivä on pelin faneille todellinen tapaus. Versioiden kehittyessä grafiikat, äänet ja tarina kehittyvät ja peliin tulee kerta kerralta enemmän tapahtumia, seurauksia ja jännittäviä toimintoja. GTA V toimii seuraavissa laitteissa: Playstation 4, Xbox One, Playstation 3, Xbox 360 sekä PC-laitteilla.

GTA inspiroi mainoksissa

GTA:n suosio ei ole jäänyt huomaamatta muiltakaan yrityksiltä ja medialta. Pelin maailmasta otetaan vaikutteita ja sitä kopioidaan ahkerasti. Muita saman tyyppisiä pelejä on kehitelty myös paljon siinä toivossa, että saavutettaisiin GTA:n kaltainen myyntimenestys. Myös nettipokeria tarjoavan PokerStarsin uusin mainos on saanut vaikutteita GTA-pelin maailmasta ja kuvaustyylistä. Mainoksessa poliisit eivät kiinnitä poliisiauton edessä hullun lailla kaahaileviin rikollisiin mitään huomiota, koska he ovat niin uppoutuneet PokerStarsin uuteen Spin & Go -peliin. Lopulta jopa rikollinen kiinnostuu Spin & Go:n voittomahdollisuuksista niin paljon, että liittyy poliisien seuraan.